Hamling i Lerum med omejd
Hamling är en tradition som pågått i 6000 år, från början var det ett sätt för boskaps ägare att samla in löv som ett näringsrikt vinterfoder. Ett hamlat träd blir så småningom ihåligt vilket ger livsrum åt många arter. Flera arter av fåglar bosätter håligheterna som uppstår i de gamla träden, bland annat kattugglan och fladdermusen. En annan del av mångfalden lever på barken. När träden efter många hamlingar blir alltmer knotiga och grovbarkiga blir det en bra miljö för lavar och mossor varav många inte kan växa på ett träd förrän det är över 100 år gammalt, och ju äldre ett träd blir desto fler arter hinner det samla på sig. Den biologiska mångfalden är alltså väldigt rik i ett hamlat träd. De hamlade träden blir ofta väldigt gamla, och växer och mår bra trotts sina många håligheter. Träden står stadigt i stormar år efter år då vinden inte har någon stor krona att fånga upp. Det är viktigt för den fortsatta biologiska mångfalden att ersätta gamla hamlade träd med nya exemplar.
Regelbunden hamling
Enligt gammal tradition så hamlades träden i augusti-september. För att då samla in sitt vinterfoder. Idag är vi mer fria att hamla närsom under säsongen. Dock hamlar vi inte träd i lövsprickning eller i lövfällning. Det är inte heller lämpligt att hamla i för låga temperaturer. Regelbunden hamling är viktig. När det gått längre tid måste vi restaureringshamla eller avlastningsbeskära. För lång tid är ca 10-15 år. Ett träd bör hamlas var 3-5:e år. Beroende på tålighet kan det hamlas oftare, lind och alm kan hamlas varje år. Ju längre tid det går mellan hamlingarna ju längre tid tar det att hamla. En kompromiss mellan träd och betalande kund bör övervägas.
-
Hur går det till?
Vår arborist klättrar upp i trädets krona med rätt säkerhetsutrustning. Med korrekta, vassa verktyg som är desinficerade skär arboristen bort större mängder grenar från kronan. På lind hamlar vi oftast trädet rent. På andra trädslag sparas livgrenar som hjälper trädet att samla in näring.
-
Varför?
Målet för en hamling är att trädet ska hållas vid liv så länge som möjligt, och ju äldre grenarna hunnit bli, desto känsligare är trädet. Därför är regelbunden hamling väldigt viktig. Då minskar storleken på snitten och risken minskar för svamp och röta att sprida sig i trädet.
⚠️ Vi erbjuder endast beskärning från krona med säkerhetssele. Räcker det att beskära från stege hjälper vi er via ett annat företag. Kontakta Lollo för vidare information:
Förstagångs hamling
När du vill skapa ett hamlat träd av ett befintligt inte allt för gammalt träd. Kanske vill du kunna använda de hamlade grenarna till foder som man gjorde förr? Eller så vill du kanske skapa ett tidstypiskt kulturellt utseende på din fastighet? Eller så vill du efterlämna en oas för den biologiska mångfalden?
Eller när ett gammalt hamlat träd dör och du vill ersätta det med ett nytt träd. Kanske i en befintlig allé, eller i fastighetens entré. Hamlade träd är en slags fornlämning, dessa träd är ofta mycket gamla och som lämnats kvar till oss att vårda och njuta av. Inte bara vi utan även den rika biologiska mångfalden som lever i dessa träd. För framtiden är det viktigt att vi efterlämnar ett kulturellt arv och bostäder för kräsna arter som endast bosätter sig på väldigt gamla träd.
-
Hur går det till?
Alm, lind, klibbal och ask är de tåligaste trädslagen, vilka lämpar sig bäst för hamling. Därför är dessa även de vanligaste bland hamlade träd. Vår arborist klättrar upp i trädets krona med rätt säkerhetsutrustning och skär ner trädet men sparar längre stumpar och mycket livgrenar. En stor risk är annars att trädet dör av den kraftiga beskärningen. Resultatet kommer i början visuellt inte ge uttryck av ett hamlat träd. Efter ca 5 år, eller beroende på trädets tillväxt så beskärs trädet åter. Livgrenar kortas in ytterligare och trädet går sakta men säkert mot ett friskt hamlat träd. Både i funktion och i visuellt uttryck.
⚠️ Vi erbjuder endast beskärning från krona med säkerhetssele. Räcker det att beskära från stege hjälper vi er via ett annat företag.
Behöver ni hjälp att plantera träd som skall bli hamelträd hjälper vi er även där via ett annat företag.
Restaurerings hamling
När du vill återskapa ett hamlat träd. Kanske har ett gammalt hamlat träd missköts av en tidigare ägare och tillåtits växa sig högt nära bostadshuset eller så blir det mycket löv att kratta på hösten av samma orsak som ovan. Kanske vill du återskapa ett kulturellt arv, eller det visuella av ett kulturellt arv. Eller är du en härlig trädkramare som vill att trädet skall få stå kvar lång tid fram. Hamlade träd blir som nämnt innan mycket gamla träd som många invånare njuter av.
De känsligaste trädslagen björk, asp och rönn går inte att restaureringshamla. Alm, lind, klibbal och ask är de tåligaste trädslagen, vilka lämpar sig bäst för restaureringshamling.
-
Hur går det till?
Vår arborist klättrar upp i trädets krona med rätt säkerhetsutrustning och skär ner trädet men sparar längre stumpar och mycket livgrenar. Grenarna kapas inte ända ner till stammen. Ju grövre grenar desto längre stumpar sparas. Är de 10 cm grova sparas minst en meter, eller längre. Det är viktigt att det kapas ovan livgrenar som kan förse trädet med just liv. Ofta måste man kapa flera meter ovanför det gamla hamlingsstället, för att det ska bli tillräckligt med livgrenar kvar. Kapningsställena ska inte vara grövre än 20 cm, helst inte grövre än 10 cm. Efter ca 5 år kan vi återkomma för att beskära trädet igen, om det har skjutit bra med skott, och då kortar man in de tidigare sparade livgrenarna.
Om en hamlad ask drabbats av askskottsjukan gör vi en extra försiktig restaureringshamling, men det är en fördel att beskära angripna grenar, så länge det blir kvar en del livgrenar. Vi kan tyvärr inte kapa lika långt ner utan att trädets liv ska förkortas avsevärt.
Avlastnings beskärning
När det saknas möjliga livgrenar nära gamla hamlingspunkter, eller om diametern på grenar är över max 20 cm (Helst 10 cm) ska man inte göra en restaureringshamling. Då bör man istället göra en mindre reducering av kronans storlek även kallad avlastningsbeskärning.
-
Hur går det till?
Vår arborist klättrar upp med passande godkänd säkerhetsutrustning och kortar in hela grenar eller delar av grenar för att minska volymen på kronan. Hela kronan skärs ner till en ny rundad krona så långt ner det går utan att trädet tar skada. En riktlinje som nämnts ovan är att grenarna inte skall vara tjockare än 10-20 cm på beskärningsstället.
Om en hamlad ask drabbats av askskottsjukan gör vi en extra försiktig restaureringshamling, men det är en fördel att beskära angripna grenar, så länge det blir kvar en del livgrenar. Vi kan tyvärr inte kapa lika långt ner utan att trädets liv ska förkortas avsevärt.
-
Varför?
På detta sätt går vi säkert mot en restaurering av ett hamlat träd. Det går inte helt att återskapa det gamla visuella intrycket av trädet. Det blir för stora snitt och skador på trädet vilka kommer leda till dess död. Men resultatet kommer med tiden bli ett högre hamlat träd med de typiska hamlingsknutorna ute på grenarna.
Alm, lind, klibbal och ask är de tåligaste trädslagen, vilka lämpar sig bäst för hamling, därför är det möjligt att göra en avlastningsbeskärning på uppväxta exemplar av dessa för att skapa ett hamelträd. Andra mer känsliga trädslag som asp, björk eller rönn lämpar sig inte.